7 april 2019

De familie van de Toermalijn

Wat je kan verwachten in dit Blog over de familie van de Toermalijn.

Betekenis van Toermalijn

De naam komt van het Singalese woord ( een van de talen op Sri Lanka ) ‘turamali’, hetgeen betekent ‘steen met gemengde kleuren’. Deze steen kan door wrijven elektrisch geladen worden en trekt dan stof of as aan. De Nederlandse bijnaam was dan ook ‘assetrekker’. Zwarte Toermalijn wordt ook Schörl genoemd.

Roze Toermalijn

Herkomst

Deze edelstenen worden gewonnen in Madagaskar, Brazilië, India, Afghanistan en Oost-Afrika.

Geschiedenis van Toermalijn

De Toermalijn was in de oudheid al bekend, maar werd pas in 1703 vanuit Sri Lanka door Hollanders ingevoerd in West-Europa.
Deze edelsteen was vanwege zijn vele kleurvariaties al in de oudheid bekend in het Middellandse Zeegebied. Vooral de rode Toermalijnen en de helder groene Toermalijnen werden in juwelen verwerkt.

Werking

Roze en groene Toermalijn werken kalmerend, rustgevend, ontkrampend en ontspannend. Ze zetten negatieve gevoelens om in positieve gevoelens en gedachten. Boosheid en verdriet maken plaats voor liefde, optimisme, geduld en compassie.
Zwarte Toermalijn heeft een sterk aardende werking en beschermt tegen negatieve invloeden van buiten af. Deze variant wordt ook wel geplaatst bij elektrische apparaten, zoals computers, laptops en mobiele telefoons om het schadelijke effect te voorkomen. Fysiek heeft deze zwarte edelsteen een positieve werking op het immuunsysteem en het zenuwstelsel en kan het pijnklachten verminderen.

Kleur en variëteiten

De toermalijngroep omvat een reeks van kristallen met verschillende kleuren. Toermalijn komt voor in blauw, groen, roze, geel, rood en zwart. Roze Toermalijn is een van de meest gewilde en kostbare edelstenen van de toermalijnfamilie. Rubelliet is de naam die wordt gegeven aan de steen met een warme, dieproze tot rode kleur met een violette schakering.

Chemische samenstelling

De chemische samenstelling is Na(Li,Al)3Al6(OH)4(BO3)3Si6O18 lithium-toermalijn. De hardheid is 7 – 7,5 en de dichtheid si 3,02 – 3,41.

Verzorging

Sommige stenen verbleken of keren terug naar hun oorspronkelijke kleur als ze worden blootgesteld aan fel licht. De edelstenen mogen daarom niet onnodig lang aan licht worden blootgesteld. Hoe je je edelstenen sieraden het beste kan verzorgen kan je ook in mijn uitgebreide blog lezen.

Sterrenbeeld

Het sterrenbeeld van de Toermalijnen hoort Weegschaal en Vissen.
Het sterrenbeeld van de roze Toermalijn hoort Schorpioen en Ram.
Het sterrenbeeld van de groene Toermalijn hoort bij Weegschaal
Het sterrenbeeld van de zwarte Toermalijn hoort bij Steenbok.

Chakra

De blauwe Toermalijn, Indigoliet hoort bij het voorhoofdchakra, 6e chakra en kruinchakra, 7e chakra.
De groene Toermalijn, Verdeliet hoort bij het hartchakra, 4e chakra.
De roze Toermalijn, Rubelliet hoort bij het hartchakra, 4e chakra, het heiligbeen chakra, 2e chakra en het basischakra, 1e chakra.
De gele Toermalijn hoort bij het zonnevlechtchakra, 3e chakra.
De rode Toermalijn, Rubelliet hoort bij het heiligbeenchakra, 2e chakra en basischakra, 1e chakra.
De zwarte Toermalijn, Schörl hoort bij het basischakra, 1e chakra.

meer sieraden met TOERMALIJN

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

0 Shares
Tweet
Pin
Share