7 april 2019

Alles over de schittering van Opaal

Wat je kan verwachten in dit Blog over Opaal, de ‘koningin van de edelstenen’, een van de mooiste stenen die ooit is ontdekt.

Inhoudsopgave Blog

Betekenis van Opaal

De herkomst van de naam Opaal in enigszins onzeker. In het oude India betekende Opaal steen. De Romeinen kende het woord ‘opalus’, dat uit het Sanskriet is afgeleid en ‘kostbare steen’ betekent en het Griekse ‘opallios’ dat een verandering in kleur zien ‘betekent’. Deze twee woorden zijn afgeleid van het oudere Sanskrietwoord ‘upala’. Dit woord dateert uit ongeveer 250 voor Christus, op welk punt men denkt dat Opaal waardevoller was dan welke andere edelsteen ter wereld dan ook.

Herkomst

Gewone Opalen zijn over de hele wereld te vinden, terwijl Opalen van edelsteenkwaliteit meestal in Australië worden gedolven. Het is de nationale steen van dit land. Ook Boulderopaal wordt in Australië gevonden. In Ethiopië worden Opalen gevonden die zeer kleurrijk zijn. Er zijn ook Opalen die minder doorzichtig zijn. Vuuropaal toont levendige gele en oranje tinten, Mali Opaal is meer groen van kleur en Peruaanse Opaal is meer roze. Vindplaatsen van deze edelsteen zijn Brazilië, Peru, Mexico en Tanzania.

Geschiedenis

Sinds de oudheid is Opaal al een zeer geliefde steen. Het werd lang beschouwd als de kostbaarste edelsteen omdat het de kleuren van vele andere edelstenen herbergde. De Romeinen waren dol op het mineraal, die voor hen hoop en reinheid symboliseerde. Zij vonden het een magische steen. De Romeinse geleerde Plinius de Oudere (23 – 79 n.Chr.), schreef veel over de edelstenen die hij tegenkwam, over Opaal zei hij: ‘In het Opaal zul je het brandende vuur van de Karbonkel of Robijn zien, het glorieuze paars van de Amethist, de groene zee van de Smaragd en alles samen glinsterend, gemengd op een ongelooflijke manier’. Sommige opalen dragen zo’n schitterende glans met zich mee dat ze in staat zijn om de dapperste en rijkste kleuren van schilders te evenaren: andere vertegenwoordigen het vlammende vuur van zwavel, ja en de heldere gloed van brandende olie.

De Romeinen genoten van de kleuren van Opaal en gebruikten de edelsteen als een manier om op te scheppen over hun rijkdom en status. Ze haalden hun Opalen uit mijnen buiten hun grenzen in Oost-Europa. William Shakespeare noemde Opaal ‘een wonder’ en bedacht de term ‘koningin van edelstenen’.

Door de geschiedenis heen werd de steen vereerd vanwege de explosie van kleur die erin gevangen zit en de regenboog van verschillende tinten brengt een breed scala aan associaties met zicht mee, hoop, geluk, liefde, creativiteit en optimisme. De steen werd gebruikt tegen somberheid en melancholie, en was een genezer van oogklachten en gaf stralende ogen. Men geloofde dat de Opaal kon waarschuwen voor ziekte en narigheid.

Werking

De Opaal is een activerende steen, die vrolijk en optimistisch maakt. Het maakt wijs en tevreden. Opaal is een steen die je laat beseffen dat je uit een lichaam, een geest en een ziel bestaat. Door deze steen te dragen of mee te mediteren integreren lichaam, geest en ziel beter. Deze edelsteen is een silicaat en heeft een gunstige werking op huid en haar.

Kleur van Opaal

Bont kleurenspel, waarin vele kleuren mogelijk zijn zoals wit, melkachtig, geel, groen, blauw, rood, bruin en zwart. Blauw is de meest voorkomende kleur.

Ethiopische Opaal

Chemische samenstelling

Opaal is een kwarts en familie van de Bergkristal. Het heeft een unieke structuur die bestaat uit minuscule lagen siliciumdioxide die een piramidevormig raster vormen, vermengd met water. Het breken van het licht in de ruimtes tussen deze bolletjes zorgt voor het karakteristieke en intrigerend kleurenspel, het zogenoemde ‘opaliserende’ effect. Dit zijn kleurflitsen die veranderen afhankelijk van de hoek van waaruit de steen wordt bekeken en die alleen voorkomen bij Opalen.
De chemische samenstelling is SiO2nH2O waterhoudend siliciumdioxide. De hardheid is 5 – 6, de dichtheid is 2.

Verzorging van Opaal

Opaal bevat water. In de loop van de tijd kan de steen zijn water verliezen en kunnen er barstjes ontstaan die de ‘opaliserende’ schittering verminderen. Deze steen kan gemakkelijk uitdrogen bij warmte en een teveel aan zonlicht. Door de Opaal te bewaren in vochtige watten wordt het verouderen tegengegaan en het kleurenspel verlevendigt. De edelsteen is gevoelig voor druk en stoten, cosmetica, zeep en huidverzorgingsmiddelen. Deze producten kunnen zorgen voor een verandering in glans en kleur. Hoe je je edelstenen sieraden het beste kan verzorgen kan je ook in mijn uitgebreide blog hierover lezen.

Sterrenbeeld

Het sterrenbeeld is onder meer Kreeft, Schorpioen, Boogschutter en Vissen.

Chakra

De steen heeft een gunstige werking op alle chakra’s maar heeft vooral een gunstige werking op het heiligbeenchakra, het 2e chakra en op het hartchakra, het 4e chakra.

meer sieraden van Opaal

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

0 Shares
Tweet
Pin
Share