Alles over de schittering van Opaal

Betekenis

De herkomst van de naam Opaal in enigszins onzeker. In het oude India betekende Opaal steen. De Romeinen kende het woord ‘opalus’, dat uit het Sanskriet is afgeleid en edelsteen betekent.

Herkomst

De meeste Opalen zijn afkomstig uit Australië. Het is de nationale steen van dit land. Ook Boulderopaal wordt in Australië gevonden. In Ethiopië worden Opalen gevonden die zeer kleurrijk zijn. Er zijn ook Opalen die minder kleurrijk zijn, vindplaatsen van deze zijn Brazilië, Peru, Mexico en Tanzania.

Geschiedenis

Sinds de oudheid is Opaal al een zeer geliefde steen. De Romeinen waren dol op het mineraal, die voor hen hoop en reinheid symboliseerde. Zij vonden het een magische steen. De steen werd gebruikt tegen somberheid en melancholie, en was een genezer van oogklachten en gaf stralende ogen. Men geloofde dat de Opaal kon waarschuwen voor ziekte en narigheid.

Werking

De Opaal is een activerende steen, die vrolijk en optimistisch maakt. Het maakt wijs en tevreden. Opaal is een steen die je laat beseffen dat je uit een lichaam, een geest en een ziel bestaat. Door Opaal te dragen of met Opaal te mediteren integreren lichaam, geest en ziel beter. Deze edelsteen is een silicaat en heeft een gunstige werking op huid en haar.

Kleur

Bont kleurenspel, waarin vele kleuren mogelijk zijn zoals wit, melkachtig, geel, groen, blauw, rood, bruin en zwart. Blauw is de meest voorkomende kleur.

Chemische samenstelling

Opaal is een kwarts en familie van de Bergkristal. Het heeft een unieke structuur die bestaat uit minuscule lagen siliciumdioxide die een piramidevormig raster vormen, vermengd met water. Het breken van het licht in de ruimtes tussen deze bolletjes zorgt voor het karakteristieke en intrigerend kleurenspel, het zogenoemde ‘opaliserende’ effect. Dit zijn kleurflitsen die veranderen afhankelijk van de hoek van waaruit de steen wordt bekeken en die alleen voorkomen bij Opalen.
De chemische samenstelling is SiO2nH2O waterhoudend siliciumdioxide. De hardheid is 5 – 6, de dichtheid is 2.

Verzorging

Opaal bevat water. In de loop van de tijd kan de steen zijn water verliezen en kunnen er barstjes ontstaan die de ‘opaliserende’ schittering verminderen. Een Opaal kan gemakkelijk uitdrogen bij warmte en een teveel aan zonlicht. Door de Opaal te bewaren in vochtige watten wordt het verouderen tegengegaan en het kleurenspel verlevendigt. De edelsteen is gevoelig voor druk en stoten, cosmetica, zeep en huidverzorgingsmiddelen. Deze producten kunnen zorgen voor een verandering in glans en kleur.

Sterrenbeeld

Het sterrenbeeld is onder meer Kreeft, Schorpioen, Boogschutter en Vissen.

Chakra

Opaal heeft een gunstige werking op alle chakra’s maar heeft vooral een gunstige werking op het heiligbeenchakra, het 2e chakra en op het hartchakra, het 4e chakra.

Zilveren hanger met Ethiopische Opaal

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

0 Shares
Tweet
Pin
Share