Alles over de ‘azuur-blauwe’ Lapis Lazuli

Betekenis

De naam Lapis Lazuli betekent ‘blauwe steen’. Het woord ‘azuur’ (gebruikt als benaming voor blauw in de heraldiek) is afgeleid van Lazuli.

Herkomst

De beste kwaliteit komt uit Afghanistan. Andere vindplaatsen zijn Rusland, Chili, Pakistan, VS.

Geschiedenis

Deze edelsteen werd al in de prehistorische tijd als siersteen gebruikt en ook in Middeleeuwse kerken vinden we deze edelsteen in mozaïeken of wandversieringen. Bij de Soemeriërs in het oude Mesopotamië en in het oude Egypte werd Lapis Lazuli als heilige steen beschouwd, die werd verwerkt in mozaïeken en gedragen als talisman. Hij werd in Egypte gebruikt om sieraden van te maken en er zijn vele amuletten van Lapis Lazuli teruggevonden (scarabeeën). Ook in het beroemde graf van Toetanchamon is dat het geval. Het bekende dodenmasker van Toetanchamon is gemaakt van zuiver goud, ingelegd met strepen Lapis Lazuli. Gemalen Lapis Lazuli werd eeuwenlang gebruikt om blauwe verf, inkt en pigmenten mee te maken.

Werking

Deze steen helpt je jezelf te zijn en bevordert wijsheid, innerlijke rust. Lapis Lazuli geeft zelfvertrouwen, is een vriend­schapssteen, versterkt de liefde, helpt bij depressie, epilepsie, te hoge bloeddruk, eczeem, nervositeit en nagelbijten, sterkt de intuïtie en is goed voor het haar.

Kleur

De kleur is azuurblauw, hetgeen veroorzaakt wordt door het hoge gehalte aan zwavel in dit mineraal. De steen kan een egale kleur hebben, of ook gevlekt of gestreept zijn. Het grootste bestanddeel is Lazuriet, maar het kan ook andere mineralen bevatten, waardoor kleuraccenten ontstaan. Door de aanwezigheid van sporen ijzer en zwavel onstaan ook de Pyriet insluitsels wat de Lapis Lazuli een prachtig goudkleurige accenten geeft.

Chemische samenstelling

Lapis Lazuli bevat naast Lazuliet ook Witte Calciet, donkerblauwe Sodaliet en goudglanzende Pyriet. Soms bevat de steen ook marmer.
De chemische samenstelling is (Na,Ca)8[(SO4,S,Cl)2IAISiO4)6] , natrium-calcium-aluminiumsilicaat de hardheid is 5 – 5 en de dichtheid 2,7 – 2,9.

Verzorging

Lapis Lazuli is een betrekkelijk zachte steen die niet gereinigd mag worden met water. Hij is goed schoon te maken door hem te wrijven met een zachte, droge doek.

Sterrenbeeld

Het sterrenbeeld is onder meer Maagd en Boogschutter.

Chakra

Lapis Lazuli hoort bij het keelchakra, het 5e chakra en voorhoofdchakra, het 6e chakra.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

0 Shares
Tweet
Pin
Share