7 april 2019

Lapis Lazuli het ‘azuur-blauwe’ mineraal

Wat je in dit Blog kan verwachten over de ‘azuur-blauwe’ Lapis Lazuli.

Inhoudsopgave Blog

Betekenis van Lapis Lazuli

De naam Lapis Lazuli komt van het Latijnse “Lapis”, wat “steen” betekent en het Arabische “Azula”, wat “blauw” betekent. De naam Lapis Lazuli betekent dan ook ‘blauwe steen’. De vorming van het blauwe mineraal vond miljoenen jaren geleden plaats toen kalk veranderde in marmer. De edelsteen kan vaak witachtige marmeren aderen en kleine gouden insluitsels bevatten die worden veroorzaakt door ijzer.

Herkomst

De beste kwaliteit komt uit Afghanistan. Andere vindplaatsen zijn Rusland, Chili, Pakistan, VS.

Geschiedenis van Lapis Lazuli

Deze edelsteen werd al in de prehistorische tijd als siersteen gebruikt en ook in Middeleeuwse kerken vinden we dit blauwe mineraal in mozaïeken of wandversieringen. Bij de Soemeriërs in het oude Mesopotamië en in het oude Egypte werd Lapis Lazuli als heilige steen beschouwd, die werd verwerkt in mozaïeken en gedragen als talisman. Romeinen geloofden dat het dragen van de edelsteen miskramen en epilepsie zou voorkomen, en ook als een krachtig afrodisiacum zou werken. Deze edelsteen werd in Egypte gebruikt om sieraden van te maken en er zijn vele amuletten van deze edelsteen teruggevonden (scarabeeën). Ook in het beroemde graf van Toetanchamon is dat het geval. Het bekende dodenmasker van Toetanchamon is gemaakt van zuiver goud, ingelegd met strepen Lapis Lazuli. Historisch gezien werd het blauwe mineraal eeuwenlang gebruikt door kunstenaars. Als gemalen poeder werd het gebruikt om blauwe verf, inkt en pigmenten mee te maken. Het leverde een helderblauwe kleur op die uiterst zeldzaam was en daarom altijd met mate werd gebruikt. Als deze kleur in een kunstwerk werd aangetroffen, was dat een teken dat de opdrachtgevende familie veel geld aan dat kunstwerk had besteed.

Werking

Deze edelsteen helpt je jezelf te zijn en bevordert wijsheid, innerlijke rust. Lapis Lazuli geeft zelfvertrouwen, is een vriend­schapssteen, versterkt de liefde, helpt bij depressie, epilepsie, te hoge bloeddruk, eczeem, nervositeit en nagelbijten, sterkt de intuïtie en is goed voor het haar.

“Deze edelsteen helpt je jezelf te zijn en bevordert wijsheid, innerlijke rust. Lapis Lazuli geeft zelfvertrouwen, is een vriend­schapssteen en versterkt de liefde.”

Kleur van Lapis Lazuli

De kleur van het blauwe mineraal is azuurblauw, die kan variëren van diepblauw tot lichtblauwe tinten. Lapis Lazuli kan insluitsels hebben die gelijkmatig verdeelt kunnen zijn en kunnen glinsteren als goud, hetgeen veroorzaakt wordt door het hoge gehalte aan zwavel in dit mineraal. De steen kan een egale kleur hebben, of ook gevlekt of gestreept zijn. Het grootste bestanddeel is Lazuriet, maar het kan ook andere mineralen bevatten, waardoor kleuraccenten ontstaan. Door de aanwezigheid van sporen ijzer en zwavel ontstaan ook de Pyriet insluitsels wat de Lapis Lazuli een prachtig goudkleurige accenten geeft.

Lapis Lazuli

Chemische samenstelling

Lapis Lazuli bevat naast Lazuliet ook Witte Calciet, donkerblauwe Sodaliet en goudglanzende Pyriet. Soms bevat de steen ook marmer.
De chemische samenstelling is (Na,Ca)8[(SO4,S,Cl)2IAISiO4)6] , natrium-calcium-aluminiumsilicaat de hardheid is 5 – 5 en de dichtheid 2,7 – 2,9.

Verzorging

Lapis Lazuli is een blauw mineraal en is een betrekkelijk zachte edelsteen die niet gereinigd mag worden met water. Hij is goed schoon te maken door hem te wrijven met een zachte, droge doek. Hoe je je edelstenen sieraden het beste kan verzorgen kan je ook in mijn uitgebreide blog hierover lezen.

Sterrenbeeld

Het sterrenbeeld is onder meer Maagd en Boogschutter.

Chakra

Lapis Lazuli hoort bij het keelchakra, het 5e chakra en voorhoofdchakra, het 6e chakra.

meer sieraden met Lapis Lazuli

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

0 Shares
Tweet
Pin
Share