7 april 2019

Alles over de blauwe Chalcedoon

Wat je in dit Blog kan verwachten over Chalcedoon.

Inhoudsopgave Blog

Betekenis van Chalcedoon

De naam Chalcedoon valt te herleiden tot Chalcedon of Calchedon, een stad uit de oudheid aan de Bosporus, in de buurt van het huidige Istanboel in Turkije.

Herkomst

De blauwe Chalcedoon uit Turkije, die opvalt door zijn wonderschone transparantie, is ook nu nog zeer gewild. De steen komt verder nog voor in Brazilië, India, Madagaskar, Sri Lanka en Zimbabwe.

Geschiedenis van Chalcedoon

De Romeinen kenden deze edelsteen een belangrijke betekenis toe. Zo gebruikten zij Chalcedoon als amulet, zegels en cameeën, dit is een graveertechniek bij edelstenen, waarbij de achtergrond wordt weg geslepen om de voorstelling in reliëf te doen uitkomen. Deze steen werd ook in ringen, broches, armbanden gezet en werd ook als  kettingen gedragen.

‘De Romeinen kenden deze edelsteen een belangrijke betekenis toe. Zo gebruikten zij Chalcedoon als amulet, zegels en cameeën.’

Werking

Chalcedoon heeft een sterke invloed op de communicatie. Het zou helpen tegen heesheid, amandelontsteking en problemen aan de stembanden en helpt ook om je goed te kunnen uiten. De steen heeft een positieve invloed op de longen, de ademhaling en het lymfestelsel. Het heeft een positieve werking op het geheugen en kalmeert bij stressmomenten.

Kleur van Chalcedoon

De Chalcedoon is helder blauw met een glasachtige glans.

Chalcedoon

Chemische samenstelling

Onder Chalcedoon verstaat men zowel de hele groep van microkristallijne kwartsen, als de blauwachtige-witgrijze variëteit. Tot de microkristallijne kwartsen behoren chrysopraas, heliotroop, jaspis, carneool, mosagaat, onyx en sardonyx.
Chalcedoon is een Siliciumdioxide. De chemische samenstelling wordt onder SiO2 samengevat.  De hardheid is 7 en de dichtheid is 2,6.

Verzorging

Sommige stenen verbleken of keren terug naar hun oorspronkelijke kleur als ze worden blootgesteld aan fel licht. De edelstenen mogen daarom niet onnodig lang aan licht worden blootgesteld. Hoe je je edelstenen sieraden het beste kan verzorgen kan je ook in mijn uitgebreide blog hierover lezen.

Sterrenbeeld

Het sterrenbeeld is onder meer Boogschutter en Kreeft.

Chakra

Chalcedoon hoort bij het keelchakra, het 5e chakra.

meer sieraden met CHALCEDOON

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

0 Shares
Tweet
Pin
Share