5 april 2019

Alles over Carneool, ook wel Kornalijn genoemd

Wat je kan verwachten in dit Blog over Carneool, of wel Kornalijn.

Inhoudsopgave Blog

Betekenis van Carneool

Carneool ontleent zijn naam aan het Latijnse woord carno of carnis, wat vlees betekend. Carneus wil in het Latijns vleesachtig zeggen. Dit edelsteen wordt ook wel Kornalijn genoemd, genoemd naar de kornoelje-kers, die een bruinrode kleur heeft gelijkend aan de kleur van de Carneool.

Herkomst

Carneool wordt gevonden in Brazilië, India, Uruguay.

Geschiedenis van Carneool

Carneolen zijn sinds jaar en dag geliefde edelstenen, die al door de Oude Egyptenaren zeer gewaardeerd en gebruikt werden als beschermende en helende steen. In het Oude Mesopotamië was Carneool zeer geliefd in zegelringen, deze zou beschermen tegen ongelukken. Al eeuwen gebruiken boeddhistische monniken in Tibet Carneool als helende steen tegen hoofdpijn. In de Middeleeuwen gebruikten Europeanen de steen niet alleen als amulet tegen onheil en ongelukken. Ze gebruikten deze edelsteen ook als helende steen bij hoofdpijnen en neusbloedingen, en om het bloeden van gapende wonden te stelpen.

“Carneolen zijn sinds jaar en dag geliefde edelstenen, die al door de Oude Egyptenaren zeer gewaardeerd en gebruikt werden als beschermende en helende steen.”

Werking

Dit edelsteen werkt goed bij krampen, koorts, infectie, suikerziekte, zenuw­pijn, bloedvergiftiging, te lage bloeddruk en koppigheid, verdrijft nachtmerries en bevordert fijne dromen, geeft warmte en positiviteit. Carneool maakt je vrolijk en ondernemend.

Kleur van Carneool

De steen is doorschijnend met een zijdeachtige gloed en kan verschillende tinten hebben, variërend van geel, oranje, oranjerood, donkerrood, bruinrood tot donkerbruin. In de sommige gevallen bevat deze edelsteen zowel oranje als bruine kleurtinten. De verschillende kleuren zijn afhankelijk van de temperatuur waaronder de steen ontstaat en de hoeveelheid ingesloten water. De pure Carneool is een geel tot oranje kwarts die water bevat, en die ontstaat bij lagere temperaturen. Bij hogere temperaturen verdwijnt het water en wordt de kleur roodbruin tot bruin.

Carneool

Chemische samenstelling

Carneool is een doorschijnende tot ondoorzichtige chalcedoonvariëteit. De kleurgevende stof is ijzer.
De chemische formule van dit edelsteen is CaSiO2 Calciumhoudend Siliciumdioxide. De hardheid is 7 en de dichtheid: 2,58 – 2,65.

Verzorging

Sommige stenen verbleken of keren terug naar hun oorspronkelijke kleur als ze worden blootgesteld aan fel licht. De edelstenen mogen daarom niet onnodig lang aan licht worden blootgesteld. Hoe je je edelstenen sieraden het beste kan verzorgen kan je ook in mijn uitgebreide blog hierover lezen.

Sterrenbeeld

Het sterrenbeeld van deze steen is onder Kreeft, Ram, Tweeling en Maagd.

Chakra

Carneool hoort bij het heiligbeenchakra, het 2e chakra.

meer sieraden met CARNEOOL

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

0 Shares
Tweet
Pin
Share