7 april 2019

Kenmerken en werking van de Blauwe Topaas

Wat je in dit Blog kan verwachten over de Blauwe Topaas.

Inhoudsopgave Blog

Betekenis van Blauwe Topaas

De naam Topaas is waarschijnlijk afgeleid van het eiland Zebirget in de Rode Zee, dat vroeger Topazos werd genoemd.

Herkomst

De mooiste kwaliteit Blauwe Topaas komt uit Sri Lanka, Brazilië en de Oeral in Rusland. De lichtblauwe variant wordt o.a. gevonden in Noord-Ierland, Schotland en Engeland.

Geschiedenis van Blauwe Topaas

De Topaas hoort traditioneel thuis in het rijtje ‘echte’ edelstenen (met diamant, saffier, robijn, aquamarijn, smaragd, opaal en chrysoberil). Topaas is meestal wit, geel of blauw, maar kan ook kleurloos, oranje, roze, rood, violet of groen zijn. Vroeger, toen het determineren van edelstenen nog niet zo geavanceerd was, werd Topaas vaak aangezien voor diamant of aquamarijn. Vele kroonjuwelen van de Europese koningshuizen bevatten diamanten die bij nader inzien Topazen bleken te zijn. De Topaas is een van de negen edelstenen in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen. De Paus bezit een mijter, een zogenoemde mitra preciosa, die met goud, topazen en parels is versierd. Het grootste bekende topaaskristal is een meter lang en 2500 kg zwaar; de vindplaats was Mozambique. Grote kristallen zijn meestal wit of geel. Bijzondere kleuren Topaas, zoals rood en violet, worden alleen als kleine kristallen gevonden.

Werking

Topaas versterkt en verscherpt het verstand, helpt bij uitputting, hart- en vaatziek­ten en spataderen, stimuleert de bloedsomloop en de alvleesklier, sterkt de lever, is smaak opwekkend, versterkt de levenskracht. Topaas verlicht stress en het gevoel van onder druk te staan. Het mineraal helpt je te ontspannen in stressvolle situaties. Vooral de blauwe topaas kan hier zeer waardevol voor zijn.

“Topaas verlicht stress en het gevoel van onder druk te staan. Het mineraal helpt je te ontspannen in stressvolle situaties.”

Kleur van Blauwe Topaas

Topaas komt in allerlei kleuren voor wit, geel, oranje, rood, roze, blauw, groen, violet. Onder de blauwe variëteiten kennen we de London blue, Zwitsers blue en hemelsblauw.

Blauwe Topaas

Chemische samenstelling

De chemische samenstelling is AL2(F,OH)2(SiO4) Fluorhoudend Aluminiumsilicaat. De hardheid is 8 en de dichtheid is 3,5 – 3,6.

Verzorging

Topaas kan zonder probleem met water gereinigd worden. Niet blootstellen aan hitte of een overmaat aan zonlicht. Hoe je je edelstenen sieraden het beste kan verzorgen kan je ook in mijn uitgebreide blog hierover lezen.

Sterrenbeeld

Het sterrenbeeld van de Blauwe Topaas is onder meer Tweelingen en Boogschutter

Chakra

De Blauwe Topaas hoort bij de keelchakra, het 5e chakra en voorhoofdchakra, het 6e chakra.

meer sieraden met BLAUWE TOPAAS

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

0 Shares
Tweet
Pin
Share