26 februari 2021

Barnsteen, een fascinerende unieke edelsteen

Barnsteen

Barnsteen is een levend stukje natuur en samen met zijn prachtige uiterlijk, zijn helende eigenschappen en zijn mysterie en magie, is deze steen zeker een van de meest fascinerende unieke edelstenen die door de natuur zijn gemaakt.

Inhoudsopgave Blog

Betekenis van Barnsteen

De naam Barnsteen komt van het Nedersaksische woord börnen, dat branden betekent. Deze organische steen bestaat uit hars en is inderdaad brandbaar, waar een aangename geur bij kan vrijkomen. Deze geur kan je ook ruiken op een warme dag, of zelfs met de warmte van je hand.

Herkomst

De beroemdste afzettingen liggen in het gebied van de Oostzee, vooral langs de kusten van Polen en de voormalige Sovjet-Unie. Ook op Ameland is Barnsteen gevonden. Andere varianten komen uit Hongarije, Birma of Roemenië.

Geschiedenis

Barnsteen, ook bekend onder de Engelse naam Amber, is een organische edelsteen. De term organische edelsteen duidt erop dat deze steen is ontstaan uit levende organismen zoals planten en dieren. Barnsteen is een fossiele, verharde hars van de pijnboom Pinus succinifera en zo’n 50 miljoen jaar geleden ontstaan is ergens in het gebied van de Oostzee, toen het bos in verval raakte. De hars is indertijd uit de bomen gedropen, uit de wonden en snijwonden in de schors en vormde zich ook als zakken in de stam zelf. De bomen gebruikten de hars als antibioticum en als een effectieve ‘plakkerige pleister’ voor hun wonden. Baltische Barnsteen bevat namelijk tussen de 3% en 8% barnsteenzuur, dat tegenwoordig onder meer als therapeutische stof wordt gebruikt. Na een lange periode begon de Barnsteen te fossiliseren en versteende het. Hoe meer het inherente vocht en zuurstof in de loop van de tijd verdampt, hoe harder de edelsteen wordt. Maar een van de grootste mysteries van Amber is zijn taaiheid. Op de schaal van Mohs registreert het alleen tussen 2 en 3, maar de edelsteen is een van de moeilijkste edelstenen van allemaal. Gezien zijn reis van de Baltische Zee, via rivierbeddingen, door ijstijden en gletsjers, met vele duizenden en duizenden keren getuimelde stukken door de grootste krachten in de natuur, weerstaat de edelsteen herhaaldelijk alle uitdagingen die hem te wachten staan. Op zijn reis heeft de Barnsteen veel insluitsels gekregen van naalden, takjes, bladeren, zaden en zelfs kleine insecten die vast zaten in de hars toen die begon te fossiliseren.

Barnsteen

In de prehistorie was Barnsteen al zeer geliefd en werd gebruikt voor sieraden, beeldjes en talismannen. Barnsteen werd als talisman gedragen door de oude Grieken, de Romeinen en vele Aziatische culturen. De oude Griekse mythologie suggereert dat deze edelsteen werd gemaakt van de tranen die in de mythische Eridanus-rivier werden gestort door de rouwende zusters van Phaethon, die door Zeus in de rivier werden gegooid voor joy-riding in de gouden wagen van zijn vader. In China suggereren sommigen dat Barnsteen de gestolde ziel van een tijger was en voor vroege christenen demonstreerde Amber de aanwezigheid van de Heer. Toen de Vikinggodin Freya huilde nadat haar man op zee was verdwaald, vielen haar tranen op een rots die in goud veranderde. Voor anderen, inclusief inheemse Amerikanen, vertegenwoordigt Barnsteen de zon.

Werking van Barnsteen

Barnsteen werkt reinigend en beschermend. De krachtige maar zachte energie van deze steen brengt balans en helpt negatieve emoties en emotionele of fysieke pijn verminderen. Hij maakt vrolijk, stabiel en weerbaar en geeft zelfvertrouwen. Fysiek werkt Barnsteen verwarmend en stimuleert zo de werking van maag, darmen, longen en lever.

‘Barnsteen werkt reinigend en beschermend. De krachtige maar zachte energie van deze steen brengt balans en helpt fysieke pijn verminderen’.

Kleur van Barnsteen

De meeste Barnsteen is honingkleurig, goudgeel tot goudachtig oranje, maar er zijn ook groene, rode violette en zwart-groene exemplaren gevonden.

Barnsteen oorhangers

Chemische samenstelling

Barnsteen bestaat uit de elementen C, O, H, en S. De hardheid is 2 – 2,5 en de dichtheid is 1 – 1,1.

Verzorging

In tegenstelling tot veel andere edelstenen die langzaam vervagen als ze te veel worden blootgesteld aan de ultraviolette stralen van de zon, worden lichtere stukken Barnsteen donkerder omdat ze een deel van de zuurstof verliezen die erin zit. Het is daarom aan te raden om deze edelsteen op een donkere plek te bewaren mocht je hem niet dragen.
Hoe je je edelstenen sieraden het beste kan verzorgen kan je ook in mijn uitgebreide blog hierover lezen.

Sterrenbeeld

Het sterrenbeeld is Leeuw.

meer sieraden met BARNSTEEN

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

0 Shares
Tweet
Pin
Share