7 april 2019

Alles over Aquamarijn, edelsteen ‘van de zee’

Wat je kan verwachten in dit Blog over Aquamarijn, de edelsteen ‘van de zee’.

Inhoudsopgave Blog

Betekenis van Aquamarijn

Aquamarijn betekent letterlijk ‘water van de zee’ en bestaat uit de Latijnse woorden ‘aqua’ wat water betekend en ‘marinus’ wat tot de zee behorend betekend.

Herkomst

De belangrijkste afzettingen van Aquamarijn bevinden zich op allerlei plekken in Brazilië. De grootste Aquamarijn van edelsteenkwaliteit werd in 1910 gevonden in Marambaya in Minas Gerais in Brazilië. Inmiddels word deze steen ook gevonden in Afrikaanse landen zoals Nigeria, Madagaskar, Mozambique en Zambia.

Geschiedenis van Aquamarijn

Volgens de legende zou de edelsteen de god van de zee, Poseidon (bij de Romeinen ‘Neptunus’) kunnen kalmeren. Daarom wierpen zeelieden vroeger amuletten van Aquamarijn overboord als het stormde. Ze hoopten de zeegod daarmee tevreden te stellen en te voorkomen dat hij zijn drietand in de bodem stak en zo aardbevingen en stormen veroorzaakte. Als hij tevreden kon worden gesteld, zou de zee rustig blijven. Daarnaast geloofde men dat Aquamarijn bedachtzaamheid en wijsheid bevorderde en een reinigende werking had. In de tijd van de Middeleeuwen werd vaak het beeld van Maria met Aquamarijn gedecoreerd. Men geloofde dat de steen van de zee geluk en voorspoed zou brengen.

“Volgens de legende zou de edelsteen de god van de zee, Poseidon kunnen kalmeren. Daarom wierpen zeelieden vroeger amuletten van Aquamarijn overboord als het stormde. Men geloofde dat de steen van de zee geluk en voorspoed zou brengen.”

Werking

Aquamarijn werkt goed bij voorhoofdsholteontsteking, tranende ogen en allerlei allergieën, goed voor de slijmvliezen, voor kaak, kiezen en mond, helpt bij problemen met de schildklier en bevordert het uiten van gevoe­lens en geeft innerlijke rust.

Kleur van Aquamarijn

De steen kan doorzichtig of ondoorzichtig zijn. Voor sieraden wordt meest de doorzichtige variant gebruikt, vanwege de betoverende mooie blauwe kleur en structuur van de edelsteen.

Aquamarijn

Chemische samenstelling

Aquamarijn is een variëteit van het mineraal Beryl. Naast de Blauwe Aquamarijn behoren de volgende edelstenen ook tot deze groep: de rode Bixbiet, de groene Smaragd, de citroengele tot goudgele Goudberyl, de kleurloze Gosheniet, de licht geelgroene Heliodoor en de zachtroze Morganiet.
De edelsteen verkrijgt zijn kleuren door het element IJzer, die in verschillende concentraties zorgen voor een buitengewoon mooi kleurenpalet.
De chemische formule is Al2BE3(Si66O18), aluminiunium-berylliumsilicaat.
De hardheid is 7,5-8 en de dichtheid is 2,6. Het kristalstelsel van de Aquamarijn is hexagonaal.

Verzorging

Sommige stenen verbleken of keren terug naar hun oorspronkelijke kleur als ze worden blootgesteld aan fel licht. De edelstenen mogen daarom niet onnodig lang aan licht worden blootgesteld. Hoe je je edelstenen sieraden het beste kan verzorgen kan je ook in mijn uitgebreide blog hierover lezen.

Sterrenbeeld

Het sterrenbeeld is onder meer Tweelingen, Weegschaal, Waterman en Vissen.

Chakra

Aquamarijn hoort bij het keelchakra, het 5e chakra.

meer sieraden met AQUAMARIJN

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

0 Shares
Tweet
Pin
Share